Hitelek és Csok 2020

Hitelek és Csok 2020

Hitelek, csok

 • falusi csok keretében a preferált kistelepüléseken 2020. január 1-jétől áfa-visszatérítési támogatás vehető igénybe 5 millió forint összeghatárig lakóingatlan építése mellett már bővítésre és felújításra is.
 • Ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások , ugyanis a kormány, feltehetően összhangban a családvédelmi akciótervvel,  államosította a meddőségi központokat.
 • Kedvezményes kamatozású lakáshitelt vehet fel, ha környezetbarát energiabesorolású lakást tervez venni. A jegybank tőkekövetelmény-kedvezményt hirdet a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek a 2020-2023 között kihelyezett zöld lakáscélú hitelei után a klímabarát pénzügyi termékek terjesztése
 • A bank360.hu informácói szerint 2020-ban a NAV visszamenőleg ellenőrizni fogja a csok jogosultságot. 2018-tól ugyanis elég volt nyilatkozni bizonyos feltételek teljesüléséről, így a közös háztartásban élésről, a köztartozás-mentességről a gyermekek közös neveléséről. Ezeket a NAV ellenőrizni fogja, és aki jogosulatlanul vette fel a csok támogatást, annak azt a jegybanki alapkamat ötszörösével terhelve egy összegben vissza kell fizetnie.

Előrejelzések 2020-ra

 

A várakozások szerint a csok népszerű marad. Nem csoda, hiszen a többi állami támogatással együtt, vagy azok nélkül igénybe véve nagy segítséget jelent az ingatlan vásárlásban. A CSOK hitel 25 éves futamideje és fixált 3%-os kamata szintén kiemelkedő ajánlatnak számít a hitelpiacon.

 

A ingatlanpiacon ugyanakkor nem annyira egyértelműek az előrejelzések, mert 2019 második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest jelentős csökkenés volt tapasztalható az adásvételek számában illetve alábbhagyott az áremelkedés üteme.

Ezek voltak a Bank360-hoz érkező leggyakoribb kérdések a CSOK-kal kapcsolatban:

 

 • Mitől függ, hogy megkapom-e a CSOK hitelt?

 

A bank hitelképesség vizsgálatától függ, hogy megkapjuk-e a CSOK hitelt.

 1. Az ingatlannak meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

 2. A törlesztőnek bele kell férnie a JTM szabályokba.

 3. Az igénylőnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, pl. nem lehet már passzív KHR listán sem.

 

 • Babaváró hitel és CSOK hitel egyszerre is igényelhető?

 

Igen. A két hitelfajta teljesen más. Viszont mindkét törlesztőnek bele kell férnie a JTM korlátozásba.

 

 • Hány éves korig lehet igényelni CSOK-ot?

 

Ebből a szempontból a CSOK támogatás két típusba sorolható:

 1. Meglévő gyermekek utáni támogatás

 2. Úgynevezett megelőlegező támogatás a vállalt gyerek(ek)re

 

A meglévő gyermekek után igényelt CSOK támogatásnak nincs életkor határa, a megelőlegező CSOK-nak feltétele, hogy legalább az egyik fél 40 év alatti legyen (azaz ne töltse be a 40. életévét).

 

 • Lehet CSOK-ot igényelni KHR listásként?

 

 1. CSOK támogatást akár aktív KHR listásként is lehet igényelni,

 2. CSOK hitelt passzív KHR listásként sem lehet igényelni

 

 • Tényleg ellenőrzik 2020-ban a CSOK-ot?

 

2020-ban a NAV tervei szerint visszamenőleg ellenőrizni fogja a CSOK jogosultságot. 2018-tól ugyanis elég volt nyilatkozni bizonyos feltételek teljesüléséről, így a a közös háztartásban élésről, a köztartozás-mentességről a gyermekek közös neveléséről. Ezeket a NAV ellenőrizni fogja, és aki jogosulatlanul vette fel a CSOK támogatást, annak azt a jegybanki alapkamat ötszörösével terhelve egy összegben vissza kell fizetnie. Az ellenőrzés pontos módjáról nincsenek információink.

 

 • Mennyi illetéket kell fizetni a CSOK-os ingatlan után?

 

A CSOK segítségével megvásárolt ingatlant után is kell vagyonszerzési illetéket fizetni, viszont az illetékalap a támogatás összegével csökkenthető. Tehát egy 37,5 milliós, 10 millió CSOK támogatással megvásárolt ingatlanra 27,5 millió forint után kell illetéket fizetni.

 

 • Hogyan lehet kiadni a CSOK-os ingatlant?

Nem lehet kiadni az ingatlant szerződéstől számított 10 évig, nem lehet a támogatottakon kívül másnak ott bejelentett lakcíme és rajtuk kívül nem formálhat más haszonélvezeti jogot az ingatlanra.

Comments are closed.

error: Content is protected !!