Babaváró hitel 2024

Babaváró hitel 2024

Babaváró hitel 2024

Babaváró hitel 2024 – Jövő évtől újabb változásokra lehet számítani az állami családtámogatások terén. A babaváró hitel maximális összege emelkedni fog, de ezzel együtt szigorodnak az igénybevétel feltételei, míg a CSOK esetében a “városi” konstrukció kivezetése okozhat komoly fejtörést a családosok számára. Egy biztos, a módosítások csak 2024-től lépnek életbe, így addig is van idő az esetleges újratervezésre – írja hitel fórum.

Miért népszerűek a CSOK és babaváró hitelek?

A támogatott hitelek igénybevételével a piaci kondíciókhoz képest jóval kedvezőbben juthatsz hitelhez. A babaváró hitel esetében az állami kamattámogatásnak köszönhetően lényegében kamatmentes hitelt szerezhetsz, legalábbis abban az esetben, ha a hitelfelvételt követő öt éven belül megszületik a gyermeked. Két gyermek esetén 30%-kal csökken, míg három gyermeknél a teljes tartozásod – ami maximum 10 millió forint lehet – elengedésre kerül.



A babaváró hitel további előnye, hogy szabad felhasználású, tehát nem szükséges lakásvásárlásra, -felújításra költened, akár autóvásárlásra is fordíthatod, vagy gyermekeid majdani iskoláztatására is félreteheted az összeget. Továbbra is a lakásvásárlás a legnépszerűbb felhasználási módja, de egyre nő azok száma, akik otthonuk felújítására, energetikai korszerűsítésére fordítják a hitelt.

A másik kiemelt állami kedvezmény, a lakáscélok megvalósításához nyújtott CSOK, ami mellé jelenleg fix 3%-os kamattámogatott hitel is igényelhető. Ha megfelelsz a CSOK feltételeinek, az illetékmentességgel kiegészülve összességében akár több millió forintot is spórolhatsz a tisztán piaci kamatozású hitelekhez képest.

módosuló babaváró hitel, megszűnő “városi” CSOK

2024-től a kormány döntése értelmében jelentősen módosulnak a babaváró hitel és a CSOK igénybevételének feltételei, ezért érdemes tisztában lenni a tervezett változások részleteivel.



babaváró hitel: szigorodó feltételek

A babaváró hitel esetében ugyan 10-ről 11 millió forintra emelkedik az igényelhető hitel maximális összege, ám ezt a korábbinál jóval szűkebb kör veheti majd igénybe, ugyanis a nőknél a jelenlegi életkori korlát 40-ről 30 évre fog csökkenni. Ugyan lesz 2025. január elejéig egy átmeneti időszak, amikor a 30-40 év közötti hölgyek még jogosultak lehetnek a támogatásra, de csak abban az esetben, ha igazolni tudják a várandósságukat.

CSOK: marad a “falusi” konstrukció

A CSOK esetében változás, hogy a “városi” CSOK-ként emlegetett, 5000 fő feletti településeken igénybe vehető CSOK konstrukció 2024. január 1-jétől megszűnik, míg a kistelepüléseken elérhető falusi CSOK keretösszege a jelenlegi 10-ről 15 millió forintra emelkedik majd.

A falusi CSOK kizárólag a közel 2500 támogatott településen, illetve bizonyos külterületeken ingatlanok vásárlásához, korszerűsítéséhez használható fel. Ugyanakkor megkötés, hogy ez utóbbi célra csak a támogatás összegének felét lehet igényelni.

hogyan drágíthatják meg a változások a hitelfelvételt?

A támogatott hitelek esetében bekövetkező módosulások kapcsán az első gondolatod alighanem, hogy milyen mértékben drágulhatnak a hitelek, ha a feltételeknek nem tudsz eleget tenni.



A CSOK támogatás kiesésével egyrészt nagyobb önerőt kellene biztosítanod a lakásvásárláshoz, különben nem tudod megvásárolni a kinézett lakást, valamint be kell fizetned a vagyonszerzési illetéket, ami az ingatlan értékének 4 százalékát, vagyis több millió forintot tesz ki. Másrészt a kamattámogatott hitel nélkül a havi törlesztőrészletek számottevően nőnének, ami egy 60 millió forintos ingatlan esetében akár több tízezer forintot is jelenthet.

Ha ezt nem tudod kihasználni, akkor értelemszerűen ennyivel nőhetnek kiadásaid, nem beszélve arról, hogy ez esetben is nagyobb önerőt kellene felmutatnod a hiteligényléskor.

ezeket érdemes átgondolnod a 2024-ben várható módosítások kapcsán

Ha babaváró hitel felvételén gondolkoztál eddig, és jövőre már nem esel bele a 30 éves korhatárba, akkor az egyetlen megoldást az jelenti, hogy kihasználod a 2025. január elejéig tartó átmeneti időpontot. Ez idő alatt ugyanis még jogosult lehetsz a támogatásra, de mint arról korábban már szó volt, feltétel, hogy úton legyen a baba.

A hitel igénylése során természetesen egyéb feltételeket is teljesítened kell. Többek között a kölcsönt kizárólag házaspárként igényelhetitek, és az egyikőtöknek legalább 3 évi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Feltétel továbbá a magyarországi lakcím megléte, a büntetlen előélet, valamint az, hogy nem lehet köztartozásod, illetve banki lejárt tartozásod (KHR).

A babaváró hitel lehetőségét akkor is érdemes kihasználnod, ha csak később terveztél lakásvásárlást, lakásfelújítást, korszerűsítést, hiszen amíg nem nyúlsz a pénzedhez, addig le is kötheted.



A CSOK esetében a kérdés, hogy csak a “városi” konstrukció vonzó számotokra, vagy a hitel falusi változata is kielégítő lehet. Ha nagyobb településen terveztétek a jövőtöket, akkor az idén mindenképpen lépnetek kell. A CSOK helyébe lépő új támogatási rendszer kidolgozása még csak tervben van, így annak kapcsán jelenleg még sok a bizonytalanság.

Ahhoz, hogy igénybe vehesd ezt a kedvező kölcsönt, többek között a JTM szabálynak (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) megfelelő, igazolható és tehermentes jövedelemmel, legalább három hónap folyamatos, határozatlan idejű munkaviszonnyal kell rendelkezned. Itt is feltétel, hogy a KHR-ben (adósnyilvántartás) nem szerepelhetsz negatív minősítéssel.

K&H extra előnyök az állami támogatások kihasználásához

Ha úgy döntesz, hogy még az idén kihasználod az államilag támogatott konstrukciókat, a K&H-nál a CSOK és a babaváró hitel igénylése esetén is több akciót találhatsz.



A CSOK-hitel igénylése esetén a K&H Bank a folyósítást követően visszatéríti az értékbecslés díját egy alkalommal, átvállalja a Takarnet lekérdezés díját egy ingatlanra vonatkozóan és maximum 2 db tulajdoni lap, valamint 1 db térképmásolat esetén. Emellett a folyósítást követően visszatéríti a közjegyzői okirat díját és elengedi a szerződéskötési díjat.

A babaváró hitelhez is több kedvezmény kapcsolódik: a felvétel esetén 160 000 forint jóváírást kaphatsz, ha a megkötött hitelszerződés alapján folyósított hitelösszeg eléri a 10 millió forintot.

Nincs bírálati és folyósítási díj, könnyebbséget jelent, hogy a szerződéskötésig otthonról intézheted a hiteligénylést, és 10 munkanapon belül elbírálják a kérelmedet. A babaváró hitelt ráadásul nem K&H-s ügyfelként is igényelheted.

Comments are closed.

error: Content is protected !!