MINDEN GYERMEK UTÁN 50 ezer forintot ér ennek papír kitöltése, de csak a jogosultak tizede teszi meg! 1 gyermek után 50, 2 gyermek után 100, 3 gyermek után 150 ezer forint! Ön tud róla egyáltalán??

MINDEN GYERMEK UTÁN 50 ezer forintot ér ennek papír kitöltése, de csak a jogosultak tizede teszi meg! 1 gyermek után 50, 2 gyermek után 100, 3 gyermek után 150 ezer forint! Ön tud róla egyáltalán??

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek** számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy ún. Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

START-ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLA MEGNYITÁSA

Az ügymenet meggyorsítható úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitölti az ügyfél regisztrációt. A személyes ügyintézés során időt takaríthat meg azzal, ha igénybe veszi a Kincstár online időpont-foglalás szolgáltatását!

A BABAKÖTVÉNY JELLEMZŐI

  • Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év.
  • Alapcímlete 1,- Ft, tehát akármilyen kis összeggel megvásárolható.
  • Változó kamatozású állampapír, így hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát.
  • Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő.
  • A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével.
  • A kamatprémium mértéke 3%.
  • A kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása évente február 1-jén történik. Az első sorozat (2032/S) esetében évente december 2-án.
  • Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül.
  • A számlanyitást követően a Babakötvények vásárlása automatikusan történik a Start-értékpapír számlán jóváírt összegekből.

ÉRTÉKESÍTÉS ÉS VISSZAVÁSÁRLÁS

A Babakötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű Babakötvényt a Kincstár azonnal jóváírja a Start-értékpapírszámlán. A befizetett összeget a Kincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú Babakötvénybe fekteti be.

A 18. életév betöltése után, a futamidő lejártáig, a jóváírásra kerülő kamatok automatikusan befektetésre kerülnek az adott sorozatú Babakötvénybe. A kötvény értékesítése névérték + felhalmozott kamaton történik, tehát a befektető által a vásárláskor megelőlegezett kamatot a Kibocsátó a következő kamatfizetéskor írja jóvá a Start-értékpapírszámlán.

A BABAKÖTVÉNY VÁSÁRLÓI

Babakötvényt bármely természetes személy vásárolhat a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára. Az adott év február 1. és a következő év január 31. között született gyermek javára az adott évben kibocsátott Babakötvény-sorozatot lehet megvásárolni a gyermek 18. születésnapjáig, illetőleg a Babakötvényen elért kamatok a Start-értékpapírszámla fennállása alatt szintén az adott sorozat lejártáig ugyanazon Babakötvény-sorozatba fektethetők. Az első sorozat (2032/S) a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermekek javára vásárolható.

A BABAKÖTVÉNY KAPHATÓ

A Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban és Értékesítési pontjain nyitható meg. Ezt követően a befektetők a gyermek számlája javára egyszerű pénzátutalással biztosíthatják a Babakötvény megvásárlását.

EGYÉB HASZNOS INFORMÁCIÓ

Számítások szerint, minden évben 3 % inflációt feltételezve, 18 éven keresztül havi ötezer forint befizetésével, kb. 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet jó pár évnyi tandíjat, vagy az önrészt egy kislakás vásárlásakor (és a gyermek életkezdéskor „milliomossá” válhat).

Babakötvénnyel elérhető összeg a gyermek 18 éves korára
nyitó összeg 42 500 Ft 42 500 Ft 42 500Ft
szülői befizetés/hó 0 Ft 1 000 Ft 5 000 Ft
futamidő 19 év 19 év 19 év
feltételezett éves hozam (infláció+kamatprémium) 3+3% 3+3% 3+3%
számlavezetési díj 0 Ft 0 Ft 0 Ft
lejáratkori összeg 128 500 Ft 574 200 Ft 2 339 000 Ft
error: Content is protected !!