Hitel bárlistásoknak – Hitel kereső

Hitelek és Csok 2020

Hitelek és Csok 2020

Hitelek, csok

Előrejelzések 2020-ra

 

A várakozások szerint a csok népszerű marad. Nem csoda, hiszen a többi állami támogatással együtt, vagy azok nélkül igénybe véve nagy segítséget jelent az ingatlan vásárlásban. A CSOK hitel 25 éves futamideje és fixált 3%-os kamata szintén kiemelkedő ajánlatnak számít a hitelpiacon.

 

A ingatlanpiacon ugyanakkor nem annyira egyértelműek az előrejelzések, mert 2019 második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest jelentős csökkenés volt tapasztalható az adásvételek számában illetve alábbhagyott az áremelkedés üteme.

Ezek voltak a Bank360-hoz érkező leggyakoribb kérdések a CSOK-kal kapcsolatban:

 

 

A bank hitelképesség vizsgálatától függ, hogy megkapjuk-e a CSOK hitelt.

  1. Az ingatlannak meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

  2. A törlesztőnek bele kell férnie a JTM szabályokba.

  3. Az igénylőnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, pl. nem lehet már passzív KHR listán sem.

 

 

Igen. A két hitelfajta teljesen más. Viszont mindkét törlesztőnek bele kell férnie a JTM korlátozásba.

 

 

Ebből a szempontból a CSOK támogatás két típusba sorolható:

  1. Meglévő gyermekek utáni támogatás

  2. Úgynevezett megelőlegező támogatás a vállalt gyerek(ek)re

 

A meglévő gyermekek után igényelt CSOK támogatásnak nincs életkor határa, a megelőlegező CSOK-nak feltétele, hogy legalább az egyik fél 40 év alatti legyen (azaz ne töltse be a 40. életévét).

 

 

  1. CSOK támogatást akár aktív KHR listásként is lehet igényelni,

  2. CSOK hitelt passzív KHR listásként sem lehet igényelni

 

 

2020-ban a NAV tervei szerint visszamenőleg ellenőrizni fogja a CSOK jogosultságot. 2018-tól ugyanis elég volt nyilatkozni bizonyos feltételek teljesüléséről, így a a közös háztartásban élésről, a köztartozás-mentességről a gyermekek közös neveléséről. Ezeket a NAV ellenőrizni fogja, és aki jogosulatlanul vette fel a CSOK támogatást, annak azt a jegybanki alapkamat ötszörösével terhelve egy összegben vissza kell fizetnie. Az ellenőrzés pontos módjáról nincsenek információink.

 

 

A CSOK segítségével megvásárolt ingatlant után is kell vagyonszerzési illetéket fizetni, viszont az illetékalap a támogatás összegével csökkenthető. Tehát egy 37,5 milliós, 10 millió CSOK támogatással megvásárolt ingatlanra 27,5 millió forint után kell illetéket fizetni.

 

Nem lehet kiadni az ingatlant szerződéstől számított 10 évig, nem lehet a támogatottakon kívül másnak ott bejelentett lakcíme és rajtuk kívül nem formálhat más haszonélvezeti jogot az ingatlanra.

Exit mobile version