Hétvégén Óraátállítás!!! Itt a megdöbbentő fordulat a hétvégi óraátállítás kapcsán! Erre a csavarra senki nem számított! Így érinti a vasárnapot :

Hétvégén Óraátállítás!!! Itt a megdöbbentő fordulat a hétvégi óraátállítás kapcsán! Erre a csavarra senki nem számított! Így érinti a vasárnapot :

Bár a magyarok többsége a nyári időszámítást preferálja, mert akkor este tovább van világos, a meteorológiai előrejelzések szempontjából nem ez a célravezető.

A meteorológia, mint szakma az univerzális korrigált világidőt használja (UTC), és az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak – írja Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgáltat (OMSZ).

Ha az előrejelzőkön múlna a nyári/téli időszámítás kiválasztása…

Biztosan sokan hallottatok már róla, hogy az Európai Parlament támogatja az óraátállítás megszüntetését 2021-től. Az átállítás elvileg tehát megszűnik, de a tagországok döntenek majd arról, hogy a téliben vagy a nyáriban maradnak-e… A témával kapcsolatban kialakult vitában először is leszögezzük, hogy az OMSZ előrejelző munkatársainak többsége is szereti, ha sokáig van világos (nyári időszámítás ezt eredményezi).

DE!

A meteorológia, mint szakma az univerzális korrigált világidőt használja (UTC), és az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak. Szakmai szempontból emiatt olyan érvek merülnek fel, amelyek egyértelműen a téli időszámítás rögzítését részesítik előnyben:

– Magyarország jelenleg a nyári időszámítás esetén (7 hónapon keresztül) egy órával “később” kapja meg a legfrissebb modell futásokat pl. 06 UTC nyáron (UTC+2 óra) magyar időben 8 órát jelent, míg télen (UTC+1 óra) 7 órát.
– Nyáron tehát az élet- és vagyonvédelmi szempontból is fontos zivatarok előrejelzésénél egy órával “hamarabb” meglennének a modellek futásai, amelyeket mi előrejelzők hamarabb felhasználhatnánk.
– A modellekhez kapcsolódó minden előrejelzés a nyári félévben is a téli menetrend szerint meglenne, vagyis egy órát nyernénk
– Ha úgy döntünk, hogy a nyáriban maradunk, akkor télen is egy órával később lesz meg minden számítás, eltűnik az az órás előny, amely eddig adott volt például a veszélyes téli helyzeteknél (ónos eső, hófúvás stb.).

Végül, de nem utolsó sorban a mi földrajzi hosszúsági körünkön (k. h. 15-20°) a téli időszámítás szerint van közelebb a legmagasabb napállás a délhez (időponthoz). Ez az emberek bioritmusa szempontjából lehet fontos.

Ti melyik időszámítást támogatjátok?

error: Content is protected !!