Hétfőtől akár 10 milliót is kaphatnak a családok: Indul a nagy gyerekváró pénzosztás …

Hétfőtől akár 10 milliót is kaphatnak a családok: Indul a nagy gyerekváró pénzosztás …

Július első napjától elindul az Orbán Viktor kormányfő által a februári évértékelőn megígért családvédelmi akcióterv több eleme is. Így a jövő hétfőtől lesz elérhető a bankokban a babaváró támogatás, bővül a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják, elindul a falusi csok, kezdődik a nagycsaládosok autóvásárlási programja, valamint indul az emelt összegű jelzáloghitel-elengedés.

A babaváró támogatást bankban kell igényelni, a szabadon felhasználható hitel összege legfeljebb tízmillió forint lehet, futamideje maximum 20 év. Ha az első öt évben egy gyermek születik, végig kamatmentes a hitel. A második gyermek születése esetén a tartozás 30 százalékát elengedik, a harmadiknál a teljes fennálló tartozást. A kamattámogatás mintegy 5 százalék, a büntető (vagy piaci) kamat pedig 8 százalék – a jelenlegi kamatszint alapján.

A támogatott (végig 3 százalékos kamatú) csok hitel július 1-jétől használt lakóingatlan vásárlására is felhasználható (a maximum 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 15 millió forint lehet), továbbá immár a 35 millió forintnál drágább használt ingatlan esetében is igényelhető az állami támogatás.

error: Content is protected !!