Veszélyhelyzet: Vasárnapra, Hétfőre, Keddre a kormány kiadta a vörös kód riasztást!!! Olyan hőség van, amiben már dolgozni sem lehet

Veszélyhelyzet: Vasárnapra, Hétfőre, Keddre a kormány kiadta a vörös kód riasztást!!! Olyan hőség van, amiben már dolgozni sem lehet >>>

Vasárnap, Hétfőn helyenként akár 37-38°C is lehet, ezért hét nyugati és délnyugati megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki – hívja fel a figyelmet az Időkép.

A következő napokban egyre melegebb időre van kilátás, kánikula vár ránk, mely hétfőn tetőzik a jelenlegi számítások szerint. A jövő hét első napján többfelé 37-38°C körül alakulhat a csúcshőmérséklet, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat erre a napra hét megyére – Győr-Moson-Sopronra, Vasra, Veszprémre, Zalára, Somogyra, Tolnára és Baranyára – a legmagasabb szintű, azaz a harmadfokú figyelmeztetést adta ki a hőség miatt.

Ezt a jelzést mínusz 10 fok alatti, vagy 27 fok fölötti nappali középközéphőmérséklet esetén adják ki. Ilyen esetben a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak, illetve ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik. A befogadott személy krízisellátásban részesül, azaz a testi épség megóvásához és pihenéshez szükséges feltételeket biztosítják, illetve a kiszáradást megelőzve folyadékot is adnak a kód visszavonásáig.

A protokoll szerint a vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan emberek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata.

Rendkívüli hőség idején elrendelt vörös kód esetén többek között tájékoztatást kell adni – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett adatok alapján – arról, hogy hol található nyitva lévő klimatizált helyiség. Emellett azt is közölni kell, hogy hol van a lakosság számára ingyenesen biztosított vízosztási hely, valamint párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával.

Olyan hőség lesz, amiben már dolgozni sem lehet – óriási károkat okoz majd

Köztudott, hogy extrém hőségben  lehetetlen ugyanannyit dolgozni, min más  normális környezeti viszonyok között, ezért nagy a veszélye annak, hogy a globális felmelegedésnek köszönhetően nagyon  komolyan visszaeshet a termelékenység. Természetesen könnyebben alkalmazkodhatnak a változásokhoz a gazdagabb országok, pedig javarészt  épp ők a felelősök a globális felmelegedésért, de  a szegényebb országok igencsak  nagyot bukhatnak.

2030-ig 2 billió dolláros kárt okoz majd,  egy ENSZ-kutatás szerint a világ gazdaságainak a globális felmelegedés. Szinte emberi ésszel felfoghatatlan az összeg, az sem segít,  ha átváltjuk forintra: 569 ezer milliárd forintot tesz ki 14 év alatt az üvegház  hatás. Ez nagyjából annyi, amennyi GDP-t ebben az időszakban mindenestől megtermel majd Magyarország.

Nem lehet ugyanannyit dolgozni, ha közben megsülünk vagy hőgutát kapunk

Az okozza a veszteség nagy részét, hogy az egyre forróbb környezetben  az emberek képtelenek ugyanannyit dolgozni, mint korábban. A növekvő hőterhelés következtében 43 országban lesz várható a gazdasági teljesítmény visszaesése,  főként ázsiai országok érintettek: Kínát, Indonéziát, Malajziát emeli ki a Bloomberg cikke a globális gazdaság fontosabb szereplői közül.

 

error: Content is protected !!