Szja-visszatérítés 2022: Van aki nem kapja meg, mutatjuk miért >>>

Az adóvisszatérítés tulajdonképpen egy előleg, amivel a 2021-es adóévről szóló, 2022-ben elkészítendő személyi jövedelemadó-bevallásban mindenkinek el kell számolnia. Adott esetben az is benne van a pakliban, hogy a kiutalt összegből vissza kell fizetnie valakinek, de persze az is lehet, hogy nem, hiszen élethelyzettől függően számos variáció létezik, de mindenképpen el kell számolni a kiutalt összeggel a bevallásban – hangsúlyozta Fülöp Olga közgazdász, mérlegképes könyvelő, amikor a nemrég megjelent kormányrendelet és NAV-tájékoztató kapcsán arról kérdeztük, mire kell figyelni a kormány által bejelentett személyi jövedelemadó (szja) visszatérítés kapcsán.




A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közölt tájékoztató szerint minden, családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. A 2021. évi alábbi tevékenységekből származó adó jár vissza:

  • az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adója,
  • az ekhó kétharmada,
  • a katások utáni tételes adó negyede

legfeljebb a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig, azaz 809.000 forintig.

Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb ezt a 809 ezer forintot téríti vissza az állam. A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak a szülőnek,

akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót. Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

error: Content is protected !!