REZSIÁRAK: ITT A HIVATALOS ÁRTÁBLÁZAT, DE 2023 JANUÁR 1-TŐL MÉG BRUTÁLISABB ÁREMELÉS JÖN!!! JÖVŐ JANUÁRTÓL ENNYI LESZ >>>

Ma minden Németh Szilárd rezsibiztos bejelentéséről szól, de ne menjünk el amellett szó nélkül, hogy rezsicsökkentés csökkentéséről szóló bejelentés mögött van néhány rendelet, melyek reggel meg is jelentek a Magyar Közlönyben. Abban van pár érdekesség. Például az, hogy az átlag feletti fogyasztóknál az emelt ár, aminek mértékét most jelentették be, csak december 30-ig maradnak. Utána felülvizsgálják, és tovább emelhetik, esetleg csökkenthetik, vagy hagyhatják változatlanul is a tél második felére.




Itt írtunk a rezsibiztos által bejelentett részletekről, árakról – az átlag felett kétszeresére emelkedő áram és hétszeresére emelkedő gázról, illetve a kivételekről, kedvezményekről. Ide kattintva pedig arról olvashat, hogy az MVM bejelentette, hogy napi elszámolás lesz a számlákon. Itt pedig a rezsivel kapcsolatos nagy kérdőívet töltheti ki, mások válaszai talán önnek is hasznosak.



De térjünk vissza a Magyar Közlönyben megjelentekre, mert ugye az a hivatalos. Abban az áll, hogy a most megjelent, az átlagfogyasztás feletti díjszabással kapcsolatos rendeletet negyedévente felülvizsgálják, először idén december 30-án. Vagyis az, hogy augusztus elsejétől mennyi a rezsi, nem jelenti azt, hogy a tél második felében is annyi lesz. Lehet több, kevesebb, vagy persze maradhatnak is a ma megszabott árak, a 70,10 Ft/kWh áram – és a 747 forint/köbméter gázár.



Aztán szerepel benne még az is, hogy az új rendeletet nem kell alkalmazni a lakossági fogyasztó által igénybe vett B GEO árszabásra, továbbá B GEO árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget e rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni, és szintén nem érvényes a rendelet a lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget szintén nem kell figyelembe venni. Azaz a klímás, hőszivattyús fűtésre téli H-tarifát igényelt lakások és a B GEO tarifások valamivel jobban járnak, mint a többiek: a H-tarifás és B GEO tarifás eszközeik fogyasztása nem számít bele az átlagfogyasztásba és a tarifájuk is alacsonyabb marad, mint a többieknek.


Nem hatósági ár ez

Az új árat lakossági piaci árnak hívják és ez nem minősül hatósági árnak. A lakossági piaci ár változhat. Az áram árát negyedévente lehet megváltoztatni, negyedévente határozzák meg az új lakossági piaci árat.

Napelemesek

A napelemekkel rendelkező háztartásoknál – háztartási méretű kiserőművek – a vételezett és betáplált árammennyiség szaldója alapján számolnak, és ha többlet keletkezett, annak az árát, – hogy mennyit kap érte a napelemes háztartás – miniszteri rendeletben határozzák majd meg.


Gáz

Kizárólag a 20 köbméter/óra alatti gázmérővel felszerelt fogyasztók kapják 102 forintos áron a gáz köbméterét. A gáz ára sem számít hatósági árnak és ezt is negyedévente felülvizsgálják, mint az áramét.

error: Content is protected !!