Rezsi árak 2022/2023 tél: Ennyit fogsz fizetni gázra és villanyra!!!

Az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta e felett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, már a piaci árakat lesz kénytelen kifizetni már augusztustól. Minden eddig megismert részlet most az Indexen.




Bár a kormány sokáig ígérgette, hogy a jelenlegi energiaválság mellett is kitartanak a rezsicsökkentés megvédése mellett, szerdán váratlanul mégis kiderült, hogy vége az eddigi megszokott rezsikorszaknak, mert a kormány mégis változtat a rezsicsökkentésen. Mindezt a háború és a szankciók miatt Európa-szerte drasztikusan emelkedő energiaárakkal indokolva.

Miután szerda délelőtt rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök, szerda délután rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, valamint egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe.




A változás lényege, hogy a most bejelentett intézkedések a lakosságra, a hétköznapi emberekre, a családokra vonatkoznak. A kormány megnézte az átlagos magyar áram- és gázfogyasztást, és ebből kiindulva most azt mondja: aki az átlag felett fogyaszt, fogja vissza magát, különben kénytelen lesz megfizetni a piaci energiaárakat.




Nézzük is az átlagos hazai fogyasztási adatokat havi bontásban:

  • a villamos energiánál 210 kilowattóra/hónap;
  • a földgáznál 144 köbméter/hónap.

Jó, akkor mostantól mennyivel fogok többet fizetni?

A kormány számításai szerint a magyar háztartások negyede fizet többet augusztustól az energiáért.

Az alapvető változás az, hogy aki az úgynevezett „túlfogyasztó” kategóriában van, ő mostantól piaci áron fizet az energiáért: az áramfogyasztás esetében a 210 kilowattóra, a gázból pedig a 144 köbméter fogyasztás jelenti majd a havi limitet, ezt a két számot kell most megjegyezni.





Egy átlagfogyasztó ma rezsivédetten 7750 forintot fizet az áramért, ám ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor ugyanez piaci áron 50 833 forint lenne.

A gáz esetében a rezsitámogatott ár 15 833 forint szemben a piaci árral, amely 131 441 forint lenne.

De mondjuk is a lényeget: nagyjából a havi 7 750 forintos villanyszámla és a 15 833 forintos gázszámla fölött brutálisan sokba kezd el kerülni a rezsi.

Mi alapján fogják kiszámolni, hogy mennyivel többet fizetek, amennyiben „túlfogyasztok”?

Ám most, hogy mindenkire ráhoztuk a frászt, úgy tűnik, ennyire azért nem eszik forrón a kását: amíg az átlagos fogyasztásig megyünk a saját fogyasztásunkkal, addig továbbra is a rezsicsökkentett árat fizetjük az energiáért. Minden ezt meghaladó kilowattóra és köbméter után fizetjük a piaci árat.




Tehát ha a Gulyás Gergelyék által közölt számokból indulunk ki, ha a piaci árat fizetné a fogyasztó, jelen pillanatban 50 833 forint lenne a villanyszámla és 131 441 forint a gázszámla.

Ennek ellenére nem kell megijedni, nem ennyit fizet majd, aki több áramot, valamint gázt használ, mint az átlag.

error: Content is protected !!