ÓRIÁSI VÁLTOZÁS A VÉRVÉTELNÉL! MINDENKIT ÉRINTENI FOG! MÁR A RENDELŐBEN ÉREZHETŐ LESZ A VÁLTOZÁS! RÉSZLETEK ITT >>>

ÓRIÁSI VÁLTOZÁS A VÉRVÉTELNÉL! MINDENKIT ÉRINTENI FOG! MÁR A RENDELŐBEN ÉREZHETŐ LESZ A VÁLTOZÁS! RÉSZLETEK ITT >>>

Megdőlt ajánlás: nem kell többé éhgyomorral vérvételre menni
Így valószínű csökkenhet a várótermek zsúfoltsága is.

Évtizedekig , ha valaki vérvételre ment, az tudta, hogy éhgyomorra kell menni. Ha reggel ment az ember laborvizsgálatra , akkor általában délelőtt 9-10 óráig várt étlen-szomjan,amíg sorra került a zsúfolásig megtelt váróban. Általában sokan rosszul viselik az éhsége, ilyenkor ingerlékennyé válnak, sokszor szédülésre panaszkodnak vagy éppen rosszul lesznek. Nos, ha lehet hinni a hírnek, akkor ennek vége szakad egyszer és mindenkorra!

Most megdőlni látszik a több évtizedes gyakorlat, amely szerint csak éhgyomorra kell elvégezni a vérvételt, ugyanis az Európai Labor Társaságok Szövetsége (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) azt az állásfoglalást fogalmazta meg 2016-ban, hogy :” nem szükséges éhgyomorra vérvételre menni, sőt, sok esetben előbb látható a baj, ha normál rend szerinti étkezés mellett vesznek vért.”

Reiber István, a székesfehérvári kórház orvosigazgatója már régóta ezt az álláspontot képviseli, éppen ezért már nem is kérik a betegektől, hogy a laborvizsgálatra feltétlenül reggeli nélkül induljanak el. Sokáig az volt a nézet a laborvizsgálatokkal kapcsolatban, hogy a vérvétel előtti este még belefér egy könnyű vacsora, utána azonban már semmi, mert csak akkor lehet a laboreredmény megfelelő és értékelhető, közölte az orvosigazgató a feol.hu-nak, hozzátéve azt, ez is egy nemzetközi orvos-szakmai állásfoglalás volt, amelyet következetesen be is tartattak az orvosok.

A szakember véleménye szerint vannak olyan, a vérből kimutatható eltérések, korábban kimutatják a bajt akkor, ha nem éhgyomorra mérik. Tulajdonképpen nem életszerű az éhgyomri állapot: amikor akár 8-12 órán keresztül nem vesz magához ételt az ember, ezért valójában az így levett vérből kinyert adatok sem mutatják a szervezet természetes állapotát.

Az orvosigazgató kifejtette, hogy egy mesterségesen létrehozott állapotnak tekinthető, ha éhgyomorra megyünk vérvételre, ez pedig nem mutathatja a valós helyzetet, erre lehet jó példa a koleszterin vagy a vérzsír értékének alakulása, de ugyanúgy igaz a vércukorra is. Valójában nem befolyásolja az, hogy előtte étkezett-e a beteg a többi érték alakulását.

Az új hivatalosan állásfoglaláshoz a fehérvári kórház már csatlakozott, és orvosaiban és a betegekben azt próbálja tudatosítani, hogy a vérvizsgálat előtt, igenis lehet étkezni. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy lesznek olyan vizsgálatok, amelyekre továbbra is éhgyomorral kell menni. Ha az orvosnak éhgyomri vércukoreredményre van szüksége, akkor semmiképpen sem szabad étkezni vérvétel előtt. De ezt előre tisztázza az orvos a beteggel, de ezután felesleges éhezni minden más esetben!

Az új ajánlásnak köszönhetően csökkenhet a várótermek kora reggeli zsúfoltsága is, mert így nem akar mindenki minél korábban túlesni a vizsgálaton. Bizonyos esetekben , a laborral egyeztetve akár 10 óra után is lehet majd vérvételre menni.

 

error: Content is protected !!