Nyugdíjasok, figyelem! Fontos levél érkezik: sok pénzről van szó, dönteni kell!

Január végéig minden banki ügyfélnek, így a nyugdíjasoknak is meg kell kapniuk bankjuktól azt a díjkimutatást, amelyben a pénzintézet részletesen levezeti az elmúlt év számlavezetési költségeit. Ha ez a kezünkben van, akkor indulhat a matek! Mutatjuk, milyen ajánlatokkal kecsegtetik a bankok az időseket, és mi a teendő akkor, ha olcsóbb (akár ingyenes) számlacsomagra akarnának váltani. Sokan azonban még mindig a postást várják, pedig egy bankszámlának számos előnye van a készpénzhez képest: az ő teendőiket is összeszedtük, ha cikkünk után mégis úgy döntenének, hogy utalással kérik a nyugdíjuk kifizetését.

Egy héten belül a magyar számlatulajdonosoknak, így a nyugdíjasoknak is meg kell kapniuk a banktól azt a szabványos szerkezetű díjkimutatást, amely összegzi az elmúlt év minden költségét, díjtételt, amely a számlavezetéshez kapcsolódik. Így az időseknek is láthatóvá válnak azok a költségek, amiket a havi számlakivonatukon valószínűleg nem követnek figyelemmel minden hónapban, kiderül, valójában mennyit is fizetnek a bankszámlájukért.
Alábbi cikkünkben összeszedjük, milyen lehetőségei vannak azoknak az időseknek, akik magasnak találják banki költségeiket, és talán azoknak is meghozhatjuk a kedvét a számlanyitáshoz, akik eddig ódzkodtak tőle, még mindig a postástól veszik át a járandóságukat, készpénzben. A leggyakoribb érv a nyugdíj számlára történő utalása ellen az, hogy a bankszámlavezetés sokba kerül, ám, mint alább látni fogjuk, ez nem feltétlenül igaz!

Elég csak arra gondolni, hogy a bankszámlán lévő pénz nem szakad el, nem sérül meg, és még a mosógépben sem mossuk ki véletlenül, ha a zsebünkben marad. Emellett az elektronikus pénz nem kallódik el, sőt, sokkal nehezebb ellopni, mint a készpénzt: egy betörés alkalmával például a párnacihában, szekrényben rejtegetett pénznek szinte biztosan lába kél, hiszen a tolvajok is tudják, hol kell keresni. Ezzel szemben, ha a bankkártyánk eltűnik, azt egyszerű letiltatni és igényelni egy újat – így akár az összes spórolt pénzünk is megmenekülhet.

Az sem utolsó szempont, hogy ha bankszámlára kérjük a nyugdíjat, akkor az jóval előbb érkezik meg, mintha a postás hozná ki.

Arról nem is beszélve, hogy a boltban például a bankkártyás fizetés sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a készpénzes, és az apróval sem kell bajlódni. Ha pedig valakinek szeretnénk adni egy bizonyos összeget, azt is szinte azonnal megtehetjük egy átutalással – szó szerint pár másodperc alatt átmegy a másik fél számlájára a pénz, és ugyanilyen gyorsan lehet fogadni mástól is.

A sárga csekkekkel sem kell a postára rohangálni, egyszerűen be lehet fizetni a rezsit csoportos beszedési megbízások segítségével – vagy ha mégis fizikai csekket kapunk, az is befizethető az internetbankon keresztül.

Akkor sincsen baj, ha mégis készpénzre lenne szükség, hiszen minden hónapban 150 ezer forint erejéig – maximum két részletben – díjmentesen lehet pénzt felvenni az ATM-ekből. Oké, a további pénzfelvételek pénzbe kerülnek, de okosan számolva ezeket el is lehet kerülni.


Hogy kell bankszámlára kérni a nyugdíjat?

Ha valaki a fentiek alapján úgy döntene, hogy nyit egy bankszámlát, és a jövőben inkább oda kéri a nyugdíját, annak nincs bonyolult dolga.

Ehhez ugyanis a számlanyitás után elengendő a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál bejelenteni az igényt, a szükséges nyomtatványt itt lehet megtalálni.

Ezt postai úton, kitöltve és aláírva kell beküldeni a Nyugdíjfolyósítónak a 1820 Budapest címre. Van lehetőség online Ügyfélkapus ügyintézésre is, amihez ezt az űrlapot kell az interneten kitölteni és beadni, persze, csak ha már rendelkezünk regisztrációval.

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását – a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében – a nyugdíjfolyósítónak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

error: Content is protected !!