Nyáron indul a 100%-os vissza nem térítendő támogatás! Családi ház felújítása még a nyáron önerő nélkül >>>

Július 1-től, 100%-os vissza nem térítendő támogatásra pályázhat!

Családi ház felújítása még a nyáron önerő nélkül >>>

Figyelem!! Július 1-től, 100%-os vissza nem térítendő támogatásra pályázhat! Családi ház felújítása még a nyáron önerő nélkül >>>

Növelje lakásának, házának energiahatékonyságát, telepítsen megújuló energiaforrást 0%-os hitellel!

Magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

Az ügyféligényeket és a piaci környezetet figyelembe vevő változtatásokat vezet be az NGM és az MFB az európai uniós forrású, lakossági energiahatékonysági hitelprogram (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17) kapcsán. A módosítások révén kedvezőbbek lettek a hiteligénylés feltételek, másrészt az igénylés folyamata is jelentősen egyszerűsödött.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kiemelte: egyértelműen az a cél, hogy minél többen igényelhessék az uniós forrásokat, hiszen a magyar lakásállomány energetikai korszerűsítése nemzetgazdasági jelentőségű kérdés. A hitelprogram feltételeinek módosítása révén még többen pályázhatnak sikerrel, ezt célozza a biztosítási értékhatár emelése és a szállítói előleg bevezetése is – tette hozzá az államtitkár.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik kiemelt feladata a visszatérítendő európai uniós források
közvetítése, mind a magyar vállalkozások, mind a lakosság számára. Az MFB küldetésének tekinti
az energiahatékonysági beruházások ösztönzését, ennek érdekében olyan hitelterméket dolgozott ki,
amely több tízezer lakóingatlan korszerűsítését teszi lehetővé.
Az MFB Lakossági energiahatékonysági hitelprogramja 2017 áprilisától érhető el, a teljes futamidő alatt
nulla százalékos kamattal. A minimum 10% saját forrással akár 20 éves futamidőre igényelhető hitel
magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek számára nyújt lehetőséget beruházási terveik
megvalósításához.

Családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, társasház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház
esetében akár 10 millió forint kölcsön is igényelhető. A beruházási típusok két fő részre oszthatóak. I. Energiahatékonyság javítására, II. Megújuló energia felhasználására. Az energiahatékonyság javítása foglalja magában a homlokzati hőszigetelést, a födémszigetelést, nyílászáró cserét, világításkorszerűsítést és fűtéskorszerűsítést. A megújuló energia kategóriába a napelemes, napkollektoros rendszerek, valamint hőszivattyús és biomassza hőtermelő berendezések tartoznak. Kiadványunk segítségével egyszerűen, közérthetően kívánjuk bemutatni a hitelprogram keretében finanszírozható tevékenységeket.

A 2018. január 8-tól hatályos módosítások eredményeként természetes személyek esetében 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedett a biztosítéknyújtás értékhatára. Ez azt jelenti, hogy az eddigihez képest jóval nagyobb összegű kölcsön érhető el fedezet nyújtása nélkül, valamint az 5 millió forintot el nem érő hitelügyletek esetében a szerződéseket elegendő egyoldalú, tartozáselismerő okiratba foglalni, ami jelentős költségmegtakarítást jelent az ügyfeleknek.

Fontos változás az is, hogy a jóváhagyott kölcsönösszeg maximum 50%-ának erejéig bevezetésre került a szállítói előleg igénybevételének lehetősége teljesítési igazolás csatolása nélkül. Emellett kedvezően változik az elfogadható készpénzfizetési számlák összege is: az eddigi 300 ezer forint helyett a kölcsönösszeg maximum 50%-áig, de legfeljebb 1,5 millió forintig nyújtható be és fogadható el készpénzfizetési számla a beruházás elszámolhatóságával kapcsolatban.

Szintén kedvező változás, hogy az MFB már olyan ingatlanokat is elfogad a kölcsön biztosítékaként az 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó kölcsönügyletek esetében, melyeknél a megelőző jelzálogjogi ranghelyeken Családi Otthonteremtési Kedvezményből (CSOK), adó-visszatérítési támogatásból, illetve ezen támogatásokhoz kapcsolódó pénzintézeti kölcsönből és/vagy munkáltatói kölcsönből adódó jelzálogjog szerepel.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta: Az ügyfélközpontúság elvét szem előtt tartva kiemelt cél a hitelfelvétel folyamatának egyszerűsítése. Mostantól a magánszemélyként hiteligénylők kevesebb időráfordítással és egyszerűbben tölthetik ki a hitelkérelmi nyomtatványt, a dokumentum terjedelme ugyanis az eddigi 49 oldalról 13 oldalra csökkent.– emlékeztetett Bernáth Tamás.

A hitelügyletben szereplők részére mostantól blokkonként állnak rendelkezésre a különböző nyilatkozatok, melyek kitöltését rövid és egyszerű útmutatók segítik. A lakossági energiahatékonysági hitelhez a jövőben sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például a kezelési költség vagy az előtörlesztés díja.

Az ügyfelek országszerte 642 MFB Ponton igényelhetik a nulla százalékos energiahatékonysági hitelt, illetve előzetes online hitelbírálati kérdőívet is kitölthetnek a www.mfb.hu oldalon.

error: Content is protected !!