Mostantól kötelező a személyi igazolvány az újszülőtteknek!!!

Szeptember elejétől új vendégazonosítási rendszert vezetnek be a magyarországi szálláshelyeken, a csecsemőktől a felnőttekig mindenkinek szüksége lesz a szolgáltatás igénybevételehez fényképes okmányra. Bemutatjuk, hogy pontosan miről van szó, milyen nehézségeket okozhat, és mi változik a gyakorlatban.

Minden szálláshely-szolgáltatónak legkésőbb 2021. szeptember 1-jétől rendelkeznie kell olyan szálláshelykezelő szoftverrel és okmányolvasóval, amely a VIZA-rendszer számára történő, szálláshelyenkénti adattovábbításra képes – olvasható a vizainfo.hu oldalon. A kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a tárhelyfeladatokat a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA) látja el.

A beolvasott adatok titkosított továbbítása csak jóváhagyott szálláshelykezelő szoftveren keresztül teljesíthető. A szálláshely-szolgáltató a vendég jogszabályban meghatározott személyes adatait a szálláshelykezelő szoftver okmányolvasó részén keresztül köteles rögzíteni. Azokat az adatokat, amelyeket az okmányolvasó nem tud leolvasni, vagy hibásan olvassa le, a szálláshely-szolgáltató manuális adatbevitel útján rögzíti a szálláshelykezelő szoftverében

– így szól a hivatalos tájékoztatás.

Kivétel nincs, a jogszabály nem tesz különbséget életkor alapján a vendégek okmánybemutatási kötelezettségénél, tehát a kisgyermekeknek ugyanúgy rendelkezniük kell személyivel vagy útlevéllel, mint a felnőtteknek.

Ha a vendég nem adja át a személyi azonosításra szolgáló okmányt, abban az esetben a szálláshely-szolgáltatónak meg kell tagadnia a szolgáltatást, és ha volt, akkor vissza kell fizetnie a már beérkezett előleget, vagy szállásdíjat.

error: Content is protected !!