Lakossági Energiahatékonysági Pályázat!!! Már pályázhatunk az ingyen pénz támogatásra >>>

Lakossági Energiahatékonysági Pályázat!!! Már pályázhatunk az ingyen pénz támogatásra >>>

A Magyar Fejlesztési Bank Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramját magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10 százalékos saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A keret több mint 115 milliárd forint.

A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500 ezer forint, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

A hitelkérelmeket már tavaly április óta be lehet adni, de messze még a vége, egészen 2022 végéig el lehet indítani a folyamatot – olvasható a Magyar Fejlesztési Bank oldalán – írja a 24óra.

A kamat évi fix nulla százalék, a saját forrás minimuma az elszámolható költségek 10 százaléka. A saját forrásba bizonyos esetekben beszámíthatják a lakás-előtakarékossági számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítási összeget is.  Ezen kívül elszámolhatók még az adminisztrációs költségek, például az ingatlan tulajdoni lapjának kikérése, az értékbecslés, az energetikai tanúsítvány vagy az ingatlanbiztosítás díja is.

A hitellel kapcsolatban ugyanakkor nem számítanak fel kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési- és szerződésmódosítási díjat.

A rendelkezésre tartási időszak, vagyis a hitelkeret lehívására fenntartott időkeret magánszemélyek esetében legfeljebb 18 hónap lehet, amely különösön indokolt esetben további maximum 3 hónappal meghosszabbítható. Társasházi és lakásszövetkezeti igénylők esetén legfeljebb 24 hónap lehet a kölcsönszerződés megkötésétől számítva.

A kölcsönt legfeljebb 75 évét betöltött személy igényelheti egyedül, ha elmúlt 75 éves, akkor adóstársat kell bevonni, aki a futamidő lejáratakor a 75. életévét nem töltheti be.

A kérelmeket online is be lehet nyújtani, illetve az országszerte 642 helyen megtalálható MFB Pontokon is.

error: Content is protected !!