Lakáshitel önerő nélkül 2019-ben

Lakáshitel önerő nélkül 2019-ben

Manapság egyre többen vesznek fel lakáshitelt használt ház vásárlásához vagy új ház építéséhez. Ennél a hitelfajtánál egy ingatlant is kötelező fedezetként bevonni, amelyik értékétől fog függni az igényelhető hitelösszeg.

A válság után a lakáshitel feltételei sokkal szigorúbbak lettek, ez pedig vonatkozott az önerőre és a hitelfelvételi lehetőségekre is. Lakáshitelt önerő nélkül Magyarországon szinte lehetetlen felvenni. Amennyiben mégis megkapjuk így a hitelt, nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnünk.

Csak olyan embereknek ajánlott önerő nélkül lakáshitelt felvenni, akik tisztában vannak a következményekkel, és meg vannak bizonyosodva arról, hogy a hitelt majd törleszteni tudják.

Fő tudnivalók a lakáshitelről

  • A lakáshitel összege nem lehet nagyobb, mint a biztosítékként felajánlott ingatlan 80%-a
  • Ebből következik, hogy az önerő mértéke legalább a hitelösszeg 20%-a kell, hogy legyen
  • Fontos gondolni a további kiadásokra is: különböző banki költségek, ügyvéd, visszterhes vagyonszerzési illeték
  • Kötelező, hogy a KHR listán ne legyen negatív a státuszunk

Ilyen feltételek mellett igazából senkinek sem ajánlott, hogy elegendő önerő nélkül vágjon bele a lakáshitel igénylésbe, csak akkor, ha ezt az önerőt valamivel helyettesíteni tudja.

Az adósságfék szabályozás értelmében a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értékének 80 %-ánál nem lehet több az igényelni kívánt lakáshitel, azaz CSOK igénylése (Szocpol 2019) vagy pótingatlan bevonása nélkül minimum 20% önerővel kell rendelkezni.

Kivéve:

  • Amennyiben a célingatlan mellett pótfedezet is bevonásra kerül. Ilyenkor a maximum felvehető hitel akár a vételár 100%-a is lehet. Azaz önrész nélkül vásárolhat.
  • A meglévő és bevállalt gyermekek után járó CSOK támogatás összegét néhány bank önrészként fogadja el, míg más bankok ragaszkodnak a 20 % önerőhöz vagy a fent említett kiegészítő fedezethez. Így szakértelmünkkel és a megfelelő bank kiválasztásával önrész és pótfedezet nélkül is tud lakáshitelt igényelni.
  • A 20% önerőt (önrészt) más típusú személyi kölcsön jellegű hitelből is fedezheti. Itt a család jövedelme lehet az egyetlen korlát.

Figyelem! Vásárlásra igényelt lakáshitel ügylet keretében csak a vásárlás finanszírozható. A célingatlan bővítésére, korszerűsítésére, felújítására külön kölcsönt kell igényelni, ha a fedezet engedi.

Az önerőt (önrészt) a felvehető lakáshitel összege is meghatározza, amit a következő tényezők befolyásolnak:

  • Az igénylők jövedelmi helyzete, mely az igazolt havi jövedelem, rendszeres kiadások, hiteltörlesztések egyenlegéből kerül meghatározásra (van bank ahol az ügyfél minősítése is változtatja az önerő mértékét).
  • A megvásárolni kívánt lakóingatlan értéke, elhelyezkedése, állapota, továbbá a pénzintézetek belső szabályzatai és az adósságfék szabályozás által megengedett finanszírozási arány.

Önerő nélkül akkor kapunk hitelt, ha van pótfedezetünk, vagy kezesünk!!!

Tudnivalók itt >>>

error: Content is protected !!