HAVI 11 EZER FORINT KÖTELEZŐEN FIZETENDŐ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPDÍJAT VEZETNÉNEK BE! MINDEN 18 ÉV FELETTINEK ÉS A NYUGDÍJASOKNAK IS KÖTELEZŐEN!

HAVI 11 EZER FORINT KÖTELEZŐEN FIZETENDŐ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPDÍJAT VEZETNÉNEK BE! MINDEN 18 ÉV FELETTINEK ÉS A NYUGDÍJASOKNAK IS KÖTELEZŐEN!

FIGYELEM! MEGSZÜNTETNÉK AZ INGYENES EGÉSZSÉGÜGY ELLÁTÁST MAGYARORSZÁGON! HAVONTA KELL FIZETNI MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRNAK 18 ÉVES KORTÓL ÉLETE VÉGÉIG! MUTATJUK PONTOSAN MEKKORA ÖSSZEGRŐL VAN SZÓ!

Néhány napja felreppent a hír, hogy egészségügyi konferencián felmerült, hogy egy egységes egészségügyi alapdíjat kellene fizetni minden magyarnak havi rendszerességgel, ami alól nem lennének kivételek a nyugdíjasok sem! Nos néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, hogy ez még csak egy fikció, de mostanra oda jutottunk, hogy a pontos összeg is kiderül, hogy havonta mekkora összegű egészségügyi alapdíjat kell fizetnünk ha bevezetik a rendszert! Nem kevés!-írja a

Egy szerdai konferencián hangzott el, hogy mindenkinek fizetnie kellene az egészségügyi ellátásért. Az időseknek is. Utána jártunk, mit is jelentene ez.

A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója, Lantos Gabriella érdekes megoldást ismertetett a hazai egészségügy égető kérdéseiről tartott konferencián kedden. Eléggé felborzolta a kedélyeket többek között azzal, hogy egészségügyi alapdíj bevezetését javasolta, amit még a nyugdíjasoknak is kellene fizetniük. A részletekről azonban, például hogy milyen gyakran, és mennyit kellene fizetni, nem sokat tudtunk meg a konferencián. Ezért kértünk telefonos interjút Lantos Gabriellától.

Hogyan képzeljük el az egészségügyi alapdíjat? Úgy, mint a vizitdíjat? Úgy, mint a járulékot?

Nem úgy kell elképzelni, mint az anno rövid időt megélt vizitdíjat (alkalmanként kellett 300 forintot fizetni az orvosnál). Az alapdíj egy havonta fizetendő összeget jelentene.

Konkrétan a jelenlegi bérminimumból (161 ezer forint) levont 7 százalékos egészségbiztosítási járulék összegével, havi 11 270 forinttal egyezne meg.

Összehasonlításul: az egészségügyi szolgáltatási járulék összege jelenleg havi 7110 forint – ezt azoknak kell fizetniük, akiknek egyébként más módon nincs egészségbiztosításuk. Egészségügyi szolgáltatási járulékot a nyugdíjasoknak pl. nem kell fizetniük.

És tényleg mindenkinek meg kellene fizetnie?

Igen, ez a havi 11 270 forint egy olyan összeg, amit egészségügyi alapdíjként minden felnőtt magyar állampolgárnak be kellene fizetnie. Legalább 6 milliónak. Cserébe pedig egy alapcsomag-szolgáltatásban részesülnének. Amihez pontosan meg kellene határozni minden betegségre, hogy mi tartozik bele az alapszolgáltatásba, pl. a járó-, és fekvőbeteg ellátásba, diagnosztikába, rehabilitációba. Viszont azok, akik nagyon alacsony jövedelemből élnek, és vagyontalanok éves mentességet kapnának a társadalmi szolidaritás jegyében.

Miért van szükség az alapdíjra?

Ma a nagyon alacsony jövedelmű közmunkások és minimálbéresek fizetéséből is levonják a 7 százalékos járulékot. És vannak olyan jobb anyagi körülmények között élők, például az őstermelők, nyugdíjasok vagy ismeretlen eredetű jövedelmet élvezők, akik egyáltalán nem fizetnek. Úgy gondolom, hogy ez nem igazságos.

Az az igazságos, ha az igazán szegény emberek nem fizetnek. Akik pedig a létminimum felett élnek, mindnyájan fizessenek, egyforma összeget.

Fekete, szürke foglalkoztatás, kreatív adóelkerülés mellett hogyan állapítja meg, hogy kik élnek a létminimum alatt?

Aki minimálbérre van bejelentve, az még a létminimum alatt van, ő nem fog fizetni. A hatóság azonban látni fogja, ha a minimálbérre bejelentett ember meglehetősen jól él – neki nem kell megadni a mentességet. Ezért mondtam, hogy jövedelmi és vagyoni helyzet alapján dőlne el, ki fizet, ki nem. Én is ismerek jó pár embert, aki minimálbérre van bejelentve, és egyébként jól menő vállalkozást visz. Nem gondolom, hogy rájuk ki kellene terjeszteni a mentességet.

Az adóhatóságnak most sincs arra kapacitása, hogy kiszűrjön minden adóelkerülőt.

Ezért gondoltam, hogy alacsony szinten, a létminimumnál kellene meghúzni a határt. Vagyis mindenki fizessen, aki a minimálbérnél magasabbra van bejelentve. Ez nem jelent többletterhet a dolgozóknak.

Vagyis még csak nem is lenne belőle több pénz?

Azt gondolom, hogy az egészségügyi alapdíjból nem folyna be több pénz, mint amennyi most jut az egészségügyi kasszának. De a kiegészítő biztosításokból igen. Ezt pedig arra lehetne fordítani, hogy az állami ellátásban jelentősen megemeljék az orvosok és a szakdolgozók bérét. Mindaddig fogyni fog a személyzet, amíg a jelenlegi két-háromszorosára nem emelik a béreket. Ez tehát kulcskérdés. Már nem kell ahhoz Stockholmig vagy Londonig menniük az orvosoknak vagy nővéreknek, hogy jól keressenek. Mert már Csehországban is megkaphatnak kétszer, háromszor annyit, mint nálunk.

Miért tartja potyautasnak a nyugdíjasokat, a kismamákat, és a vállalkozókat?

Az igazi potyautas az, aki nem fizet semmit: a gyesen lévők, az őstermelők, a nyugdíjasok, és így tovább.

Az az igazságos, ha az igazán szegény emberek nem fizetnek. Akik pedig a létminimum felett élnek, mindnyájan fizessenek, egyforma összeget.

error: Content is protected !!