Itt van a friss rendelet: Kijárási korlátozások, tilalmak, így változik meg az élet Hétfőtől Május 4-től

A kijárási korlátozás Budapesten és Pest megye területén fennmarad május 4-től a Magyar Közlönyben péntekre virradó éjszaka megjelent kormányrendelet értelmében.

Itt van a rendelet: egész Pest megyében maradnak a kijárási korlátozások, vidéken pedig így változik meg az élet május 4-től:

Az intézkedések szerint hétfőtől országosan – Budapest és Pest megye kivételével – megszűnik a kijárási korlátozás.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón még úgy fogalmazott, hogy május 4-től „a fertőzöttek eloszlása miatt Budapest és Pest megye egyes járásaiban továbbra is érvényben maradnak a korlátozások.” A rendeletből pedig most kiderült, egész Pest megyében maradnak a kijárási korlátozás szabályai.

A rendelet értelmében:

  • mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, illetve a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) tartani
  •  az üzletekben és a  tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni
  • a védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók lesznek
  • vidéken hétfőtől valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható
  • A vendéglátóhelyek – így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de a vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
  • A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a helyek üzemeltetői gondoskodnak. A vendéglátóhelyeken a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni
  • vendéglátó üzlet üzemeltetőinek a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetniük az  üzlet közterületen működő terasza után
  • megnyithatnak a strandok, valamint a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek

A vásárlási sáv nem változik! A rendelet értelmében – saját és családja érdekében – a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak.

A településen működő piacok nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65 év felettiek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzatok a kormányrendelettől eltérően rendelkezhetnek. A piac nyitva tartása alatt olyan látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65 év felettiek látogathatják.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

A felsőoktatási intézmények a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben lesznek látogathatók. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik. A kollégiumok látogatása tilos.

A kormány arról is határozott, hogy a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A rendelet kiemeli, hogy a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

 

error: Content is protected !!