Itt a kormány friss bejelentése – Teljes stopot hirdettek Magyarországon:

Nagyon úgy néz ki, hogy a lakosságnak írt napelemrendszer-szabályozás csak a hab volt a tortán, ugyanis a hazai vállalkozások már nyár óta nem építhetnek napelemeket még saját használatú energia előállítására sem:

A vállalati szektorban idén nyárra olyan „útvesztőt” hoztak létre, amelyben ugyan nincs kimondva, dea gyakorlatban egyetlen új napelemes rendszer építésére sem lehet engedélyt kapni.
Szinte minden feldolgozóipari szereplőtől – de különösen az energiafaló ágazatokból, így például a fémiparból és az építőanyag-iparból – az a visszajelzés érkezik, hogy nagyon nagy szükség lenne a napelemes rendszerekre az energiaköltségek csökkenése érdekében, ennek ellenére nem építhetik ki azokat.

A napelemes rendszerek között háromféle kategóriát különböztethetünk meg:

  1. A kereskedelmi célú napelemes erőműveket tulajdonosaik kifejezetten azért hozzák létre, hogy az ott megtermelt áramot a hálózatra betáplálják, és azt a szolgáltatók, vagy más piaci szereplők számára értékesítsék.
  2. Az ipari fogyasztáscsökkentő napelemes erőművek célja, hogy egy adott üzemegység saját energiafogyasztását mérsékeljék, avagy teljes mértékben kiváltsák a kívülről vételezett áram felhasználását.

A lakossági, háztartási méretű napelemes rendszerek értelemszerűen a kisebb, otthoni energiafelhasználást teszik lehetővé.Kereskedelmi célú napelemes erőműveket már 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon. Az illetékesek arra hivatkoztak, hogy az aktuális szabad kapacitásokról egyelőre nem írt ki tendert a rendszerirányító, s ezt csak a jövőben fogja megtenni. A fejlesztéseket azonban azóta többször is elhalasztották.

November 2-án egy kormányrendeletből derült ki, hogy újfent halasztás lesz. E határozat szerint: „a csatlakozási igénybejelentésre vonatkozó, az üzemi és elosztói szabályzatban meghatározott műszaki gazdasági tájékoztató és megvalósíthatósági tanulmány készítésére vonatkozó felhívás kiadásának határideje – az üzemi és elosztói szabályzattól eltérően – 2023. február 1. napja”.

Az áramtermelő erőművek korlátozása részben érthető: a szakértők szerint napsütésben irdatlan mértékű áramot termelnek, borongós időben azonban csupán 6-18 százalékon működnek és ez bizonyos fogyasztók számára érezhető is volt kisebb áramkimaradások képében.Ám az nem teljesen világos, miért kötelező a kiegyenlítés az olyan kisvállalkozások számára, amelyek nem eladásra szánják a kiserőművük termelését, hanem csupán a saját vállalkozásuk energiaigényét fedeznék. Még azok is csak így kaphatnak engedélyt, amelyek nem táplálnának a hálózatra áramot, sőt nem is vennének onnan ki – írja a 24.hu.

error: Content is protected !!