ITT a bejelentés, amit nem akartunk hallani : ÚJ szakaszába ért a járvány!

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon – jelentette ki az országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: az első szakaszban „külön” megbetegedések fordultak elő, egyedi esetek voltak, illetve kis közösségben fordult elő a fertőzés. A járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő.

Kiemelte:

egy láthatatlan ellenséggel szemben Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie.
Az országos tiszti főorvos azt kérte: aki teheti maradjon otthon. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. Minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet – közölte Müller Cecília, hangsúlyozva, egyikünk élete sem lesz olyan, mint ezt megelőzően. A vírus terjedésének meggátlásában mindenkinek megvan a maga szerepe, új magatartásformákat kell megszoknunk – mondta.

További hét laboratórium is fog mintákat vizsgálni

Elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül további hét laboratórium is fog mintákat vizsgálni, és a betegellátás helyszínei is változni fognak. Ha a betegek száma nő, a vidéki infektológiai osztályok is ellátnak betegeket.

Müller Cecília kijelentette, jelenleg karanténelhelyezésre bőségesen van hely, de már bevezették a hatósági házi karantént is. A vérkészletekről elmondta, a járványra tekintettel a halasztható, nem sürgős műtéteket elhalasztották, így a vérkészletek szükségélete is változni fog.

A leadott vér új koronavírusra történő vizsgálatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem támogatja. Elmondta azt is, hogy minden tüdőgyulladásban szenvedő beteget letesztelnek, hogy képet kapjanak a fertőzés, gyulladás eredetéről.

Az országos tisztifőorvos közölte, abban az esetben készítenek laborvizsgálatot, ha igazolt, pozitív fertőzöttel érintkezett valaki szoros kontaktussal. Több egészségügyi dolgozó van karanténban, mert szoros kontaktusnak minősültek a járványügyi vizsgálat során, azonban az első laboratóriumi vizsgálatuk negatív lett – emelte ki.

Közölte azt is, hogy elmúlt napokban megszülettek azok az intézkedések, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi munkaerő átcsoportosítását. Mint fogalmazott, a 65 év feletti háziorvosokat most „próbálják kicsit távol tartani a szolgálattól”, de tudásukra, tanácsaikra szükség van, telefonos segítséggel segíthetik az ellátómunkát.

A marokkói média szombati közlése szerint pozitív lett a koronavírustesztje Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszternek, aki a múlt héten Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte az MTI-vel, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok.

Negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje
– közölte kérdésre válaszolva Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

120 ezer darab védőmasz érkezhet Magyarországra a héten

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kérdés kapcsán közölte, ha minden a tervek szerint zajlik, a 120 ezer darab védőmaszkot tartalmazó szállítmány a héten megérkezhet Hamburgból Magyarországra.

Lakatos Tibor, azt mondta, az új korlátozások betartását a rendőrség ellenőrzi majd. A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek fog minősülni,

a bírság 500 ezer forint lesz
– közölte.

A jogszabályok előkészítése még folyamatban van. Közlése szerint a koronavírus elérte a térséget. A környező országokat nézve azt látni, hogy Csehországban 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában 61 megbetegedést regisztráltak. Ezért is volt szükség az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett intézkedésekre – hangsúlyozta.

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy egyelőre nagyvonalakban tudja ismertetni a még meg nem jelent jogszabályban rögzítendő intézkedéseket.

Az üzletek bezárásáról szólva azt mondta: a vendéglátó üzletekben 15 óra után reggel 6 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével nem szabad tartózkodni. Meg fogják tiltani, hogy valaki zenés-táncos rendezvény helyszínén legyen, ilyen rendezvényeket nem lehet majd tartani. A tiltás a vallási közösségek szertartásaira, a polgári házasságkötésre és a temetésre nem vonatkozik.

A kormány elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását is – mondta, hozzátéve: több sportági szövetség is döntött már hasonlóan. Tilos lesz előadóművészeti rendezvényeket látogatni: mozikat, színházakat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a közgyűjteményeket és a közművelődési intézmények, továbbá közösségi színtereket.

error: Content is protected !!