Friss! Rengeteg magyar dolgozó fog 100 ezer forintos év végi készpénz ajándékot kapni a munkahelyén csak még nem tud róla! Ne aggódjon! A főnöke azért adja, mert ő is jól jár vele!

Friss hír! Rengeteg magyar dolgozó fog 100 ezer forintos év végi készpénz ajándékot kapni a munkahelyén csak még nem tud róla! Ne aggódjon! A főnöke azért adja, mert ő is jól jár vele!

Sokan tervezgetik az év végi juttatások kiadását, közte számolnak a 100 ezer forintos készpénzcafeteriával!!!

Hogy miért? Mert jóval kedvezőbben tudnak így adózni, mint enélkül!

Jelenleg ezek a szabályok vonatkoznak a készpénzes cafeteriára : A pénzjuttatás éves keretösszege egész éves foglalkoztatás esetén 100 ezer forint. Az adóévben a keretösszeget meghaladó összegű pénzjuttatás a felek közötti jogviszonynak megfelelően, munkavállaló esetében bérjövedelemként, társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja esetében pedig nem önálló tevékenységből származó jövedelemként válik adókötelessé, és járulékalapot képező jövedelemmé. A felettes rész után a személyi jövedelemadó és az egyéni járulékok a magánszemélyt terhelik, a juttatónak pedig szociális hozzájárulási adót kell fizetnie.

A béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások esetén nem alkalmazható az a szabály, hogy amennyiben a 2018-ra járó juttatást 2019. január 10-ig átadják, átutalják, akkor az, 2018-ban megszerzett jövedelemnek minősül. Ez a rendelkezés csak az előző évre vonatkozó munkabérre, jutalomra, valamint a társadalombiztosítási kifizetőhelynek minősülő munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátásokra vonatkozik – olvasható a NAV közleményében.

Amennyiben a foglalkoztatás az adóév egészében nem áll fenn, az éves keretösszeget a foglalkoztatás időszakával arányosan kell megállapítani. Az értékhatárt meghaladó rész az előzőek szerint viseli a közterheket, amelyeket a kifizetés hónapjára kell megállapítani.

Ha a magánszemély béren kívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéskor a munkáltatótól az adóévben kapott pénzjuttatás értéke az éves keretösszeget meghaladja, a meghaladó rész után a jogviszony megszűnésekor, a megszűnés hónapja kötelezettségeként a juttatásra jogosító jogviszony alapján kell az adókötelezettséget megállapítani. A keretösszeget meghaladó rész az Szja tv. 69. § (2) bekezdés szerinti közteheralap számításánál figyelmen kívül hagyható vagy a keretösszeget meghaladó közteheralap után már megfizetett közterhek az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthetők.

error: Content is protected !!