ENNYI LESZ AZ ÚJ KAMIONOS FIZETÉS 2020-BAN! DÖNTÖTTEK RÓLA! ÍGY VÁLTOZIK A KAMIONOSOK ÉLETE EURÓPÁBAN!

Uniós tanács: a tagállamok jóváhagyták a nemzetközi fuvarozásra vonatkozó új kiküldetési szabályok javaslatát.

Az Állandó Képviselők Bizottsága (Coreper) jóváhagyta a mobilitási csomagként ismert, a járművezetők munkakörülményeiről, a nemzetközi szállításban részt vevő járművezetőkre vonatkozó különleges kiküldetési szabályokról, az árufuvarozási piachoz való hozzáférésről és a végrehajtás javításáról szóló javaslatokat – közölte az Európai Unió Tanácsa pénteken.

Az elfogadott javaslat egyebek mellett a járművezetők kiküldetésével összefüggően meghatározza, hogy a hivatásos gépjárművezetők miként részesülhetnek annak az elvnek az előnyeiből, hogy az “ugyanazon helyen elvégzett ugyanolyan munkáért ugyanolyan bért kell fizetni”.

A járművezetők maximális munkaidejére és minimális pihenőidejére vonatkozóan a javaslat bizonyos fokú rugalmasságot vezet be a nemzetközi árufuvarozásban részt vevők munkarendjének megszervezésére. Ennek értelmében a sofőrök több időt tölthetnek otthon, illetve munkarendjüktől függően jogukban fog állni, hogy három- vagy négyhetente visszatérhessenek otthonukba.

Az új szabályok legalább 45 órában erősítik meg a rendszeres heti pihenőidőt, amit a járművön kívül kell tölteni. Ha a járművezető ezt a pihenőidőt az otthonától távol tölti, szállását a munkáltatónak kell fizetnie, a teherautó utasterében nem engedélyezett az éjszakázás.

A járművezetők kiküldetése esetén, azaz a fuvarozó saját országán kívül végzett szállítási műveletekre vonatkozóan változatlan marad a jelenleg érvényes rendszer, amelyben 7 napon belül legfeljebb 3 szállítási művelet, úgynevezett kabotázs végezhető. A szisztematikus kabotázs megelőzése érdekében a javaslat 4 napos várakozási időszakot vezet be, és csak ezt követően lehet ugyanazon ország területén belül ugyanazon járművel szállítást végezni.

A szabályok előírják továbbá azt is, hogy a nemzetközi szállításban részt vevő teherautóknak legalább nyolchetente egyszer vissza kell térniük a vállalat operatív központjába. A nyolc hétben megállapított gyakoriság lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy második négyhetes munkaciklusuk végén a járművel együtt hazatérjenek – közölték.

error: Content is protected !!