89 400 forintot is bukhatsz évente: csak egy igazolás kell és közel 100 ezer ft-ot kaphatsz >>>

2020-ban is jár ez a pénz >>>

89 400 forintot is bukhatsz évente: csak egy igazolás kell és közel 100 ezer ft-ot kaphatsz >>>

Ha dolgozol és emellett bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor a minimálbér öt százalékának megfelelő mértékű pénzt hagy az állam a zsebedben, adókedvezmény formájában. Mivel idén is emelkedett a minimálbér összege, mutatjuk, mennyivel kell kevesebb adót fizetned.

Sokan nem hallottak a 335/2009-es kormányrendeletről. Ez azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket sorolja fel, melyekkel ha valaki együtt él, akkor a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kell azonban feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni. A laktózintolerancia enyhébb eseteire is jár a kedvezmény, amely becslések szerint az ország lakosságának 10-35 százalékát is érintheti.

Nem kevés pénzről van szó, havonta a minimálbér öt százalékával megegyező összegű kedvezményről, tehát 2020-ban összesen 89 400 forintról.

Az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével. Az elévülési szabályok miatt, jelenleg legfeljebb 2013-ig lehet visszamenni.

error: Content is protected !!